יומן דיגיטלי | מדבקות דיגיטליות | מחברות דיגיטליות

ניהול זמן נכון עם שיטת פומודורו

כמה פה הרגישו אי פעם מוצפים נפשית מרשימת המטלות והמשימות שלנו להיום? תרימו יד

מכירים את תחושת השיתוק הזו כשיש לנו ים של דברים לעשות ואנחנו פשוט לא יודעים מאיפה להתחיל ואיך? דעו שאתם לא לבד. 

דחיינות היא האויב מספר 1 של פרודוקטיביות. 

אבל אל דאגה, יש שיטות להתמודדות ואחת הנפוצות שבהן היא טכניקת פומודורו.

טכניקת פומודורו פותחה על ידי פרנצ'סקו צ'ירילו בסוף שנות ה-80, היא שיטת ניהול זמן המפרקת עבודה/למידה/זמן ריכוז במשימה למרווחים ממוקדים, עם הפסקות קצרות באמצע והפסקה במחזוריות. 

25 דק׳ ריכוז במשימה

5 דק׳ הפסקה

25 דק׳ ריכוז במשימה

5 דק׳ הפסקה

לאחר ארבעה מחזורים כאלה, 30 דקות שלמות של הפסקה למוח ולנפש 

הכנו לכם דף ניהול זמן שמבוסס על טכניקת פומודורו ויוכל להקל ולאפשר לכם להתנסות בה.  לחצו להורדה

אפשר להוריד ולהדפיס ואפשר להשתמש באופן דיגיטלי באייפד או טאבלט.

השם "פומודורו" מגיע מהמילה האיטלקית: עגבניה, בהשראת טיימר מטבח בצורת עגבנייה שסירילו השתמש בו כסטודנט.

אז איך בדיוק עובדת טכניקת פומודורו?

  • בחירת המשימה: נתחיל בבחירה של משימה אחת מוגדרת שנרצה להשלים. עדיף שתהיה משימה כמה שיותר ספציפית. היא יכולה כל משימה. למידה למבחן, ניקיון של הבית, סידור ארונות, קריאת ספר, כתיבת מייל ארוך, דדליין לפרויקט, כלים בכיור ועוד.
  • שימוש בטיימר: בשלב הזה ממש נתזמן שעון (פיזי או דיגיטלי) למשך 25 דקות. זה ה"פומודורו" שלנו. זה זמן העבודה המוגדר שלנו. כמובן שגם קיימות אינסוף אפליקציות חינמיות.
  • פומודורו טיים: במשך 25 הדקות האלה אנו נמקד את כל האנרגיה שלנו במשימה  שנבחרה. אנחנו נטו על זה, עם כמה שפחות הסחות הדעת מהסביבה. אם מדובר בלימודים או משימה שדורשת מחשבה וריכוז, עדיף לצמצם התראות בסלולר והמחשב. 
  • יעילות: השיטה הוכיחה עצמה כיעילה כי הטיימר המתקתק ברקע יוצר תחושת דחיפות ומניע אותנו לעבוד ביעילות ובמיקוד ולהימנע מהסחות דעת.
  • חגיגות סיום: כשהטיימר מצלצל בסיום 25 דקות, ניקח להו הפסקת רענון של 5 דקות. אפשר ואולי אף רצוי לקום, להתמתח, לשתות משהו, או לעשות משהו לגמרי לא קשור למשימה. כך נאפשר למוח שלנו להתנתק לרגע.

התהליך הזה נקרא פומודורו

pomodoro tracker example

עכשיו, הנה היופי בטכניקה:

  • מחזוריות: לאחר הפסקה של 5 דקות, נחזור למשימה שלנו ונגדיר שוב טיימר למשך 25 דקות.
  • כוחן של הפסקות: ההפסקות הקצרות האלה הן קריטיות. הן מאפשרות למוח שלנו לנוח וגם להיטען מחדש וכך למעשה נמנעת שחיקה ואנו שומרים על מיקוד במהלך הפומדורו הבא.
  • הפסקה ארוכה: לאחר השלמת ארבעה מחזורי פומודורו (כשעתיים), ניקח הפסקה ארוכה יותר של 15-30 דקות. הפסקה ממושכת מאפשרת למוח שלנו להתחדש לחלוטין לקראת סבב המשימות הבא.

איך זה שטכניקת פומודורו עובדת?

טכניקת פומודורו מתמודדת עם דחיינות על ידי שימוש במספר עקרונות פסיכולוגיים:

ניהול זמן נכון: פירוק משימות גדולות למרווחים קטנים יותר של 25 דקות מרגיש פחות מפחיד ויותר בר השגה, ומפחית את החרדה שמעוררת לעתים קרובות דחיינות.

דחיפות ומיקוד: הטיימר המתקתק יוצר תחושת דחיפות, וסוג של לחץ, אבל בריא. ההפסקות הקצרות מונעות את השחיקה או הסלמה ללחץ גדול יותר.

מערכת תגמול: השלמת פומודורו ולקיחת הפסקה רענון מחזקים התנהגות חיובית. המוח משתוקק לתגמולים הקטנים האלה, מה שגורם לנו להתמיד במשימה אפילו יותר.

pomodoro tracker example

טיפים להצלחת פומודורו:

  • בואו נהיה מציאותיים: לא לדחוס יותר מדי לתוך פומודורו אחד. 25 דקות הן נקודת התחלה טובה, אבל התאימו בהתאם לטווח הקשב האישי. אם 20 דקות ריכוז במשימה זה המקסימום, אז זה בסדר להגדיר 20 דקות. הכול טוב. העיקר שנמשיך במשימה ושתהיה עיקביות.
  • מעקב התקדמות: אפשר ממש לכתוב על דף או ביומן Pomodoros שהשלמנו ובאילו משימות עמדנו בזכותם. חשוב לראות את ההתקדמות שלנו כי יכול להניע ולעזור לנו במשימות נוספות.
  • לזרום: עם הזמן, יתפתח אצלנו קצב עבודה של טכניקת פומודורו. נוכל לזהות מתי אנחנו הכי פרודוקטיבים, אילו משימות נוכל לסיים במחזור אחד ואילו משימות ביותר וכך נתזמן מראש את המשימות. שוב, העקרונות הם יותר המחזוריות והעקביות. זה בסדר אם נזיז 5 דקות לכאן או לכן.

לסיכום, טכניקת פומודורו היא לא כדור קסם, אבל היא כלי משמעותי, שכבר הוכיח עצמו בשטח, שיסייע לנו להילחם בסחבת ודחיינות ויגביר את הפרודוקטיביות שלנו. העבודה במרווחים ממוקדים עם הפסקות קצרות, יכול לאמן את המוח שלנו להישאר ממוקדים וחדים ולכבוש את רשימת המטלות שלנו

ניסיתם את השיטה?

ספרו לנו על החווייה שלכם

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Scroll to Top